טודלרס

ילד שלא רוצה לצחצח שיניים

הילד חושש מטעם המשחה ? נרתע ממגע המברשת ?

14.4.2013

 יש לי בן בגיל שנתיים ושלושה חודשים שפשוט מסרב לצחצח שיניים. אנחנו בעיקרון מצחצחים לו כי עדיין לא יודע איך אבל במהלך הצחצוח הוא מתנגד וצורח . כל הנושא של הצחצוח מלווה בבריחות והתנגדויות. מה אפשר לעשות ?

צחצוח שיניים הוא תהליך שאינו אהוב על הרבה ילדים ופעוטות. למה ? יכולות להיות סיבות מגוונות.

יתכן והילד חווה את טעם המשחה כחריף או לא נעים
יתכן שפעולת הצחצוח מגרה את איזור השיניים ומעוררת תחושת אי נעימות שהילד אינו יודע להסביר

סיבה נוספת היא העובדה שמדובר בתהליך "משעמם". בגיל הרך הוא מצריך מהפעוט לעשות משהו שאינו מעניין או רצוי לו, ולחכות בסבלנות עד שיצחצחו עבורו את הפה. לא תמיד מתאים לו בלשון המעטה לעמוד ולחכות.

לאור דברים אלו חשוב לצחצח את שינייו של הפעוט בעדינות  כדי לא למנוע התנגדות שמבוססת על כאב או חוסר נוחות בפה (מה שעלול להגרם ממגע חזק או מצחצוח השיניים האחוריות). במקביל יש לבחון האם ישנה רגישות יתר באזור הפה שבאה לידי ביטוי גם בהמנעות מאכילת מרקמים מסויימים, פחש מגזירת ציפורניים או חוסר נעימות לתוויות החולצה והמכנס.

סבלנות, סבלנות , סבלנות
אם תתמידו בהרגל ולא תוותרו, הילד פשוט יתרגל וילמד לשתף פעולה. הסוד הוא להתמיד למרות שקשה אך לפעול בקצב של הילד.

טעם המשחה
נסו לקנות מספר משחות בטעמים שונים כדי לברר האם טעם המשחה משפיע על נכונות הילד לצחצח. יש תות ויש ענבים ויש מנטה. לכל ילד מדבר טעם אחר. נסו גם לבדוק האם מעט משחה מדוללת ומרוחה "נעימה" יותר למגע ומתקבלת בצורה טובה יותר לעומת משחה מרוכזת בכמות גדולה יותר.

שעה סבירה
לעיתים בשעות הערב, הפעוטות והילדים עייפים ולכן פעולה כמו מקלחת או צחצוח שיניים, בעיקר עם מפחידה או לא רצויה לילד, גוררת בכי. זאת הסיבה שכדאי לנסות לצחצח שיניים כמה שיותר מוקדם במהלך היום (כשהילד אינו עייף) אך גם אינו עסוק במשחק או פעילות חשובים לו.

הדגמה
כדי להכניס את נושא הצחצוח למודעות ולרוטינה, חשוב להדגים לילד איך ההורה מצחצח שיניים כדי שיבין שכולם סביבו מצחצחים שיניים.

לערב את הילד
מומלץ לתת לפעוט או הילד משימות כמו להחזיק את המברשת, למרוח את המשחה, לצחצח את השיניים העליונות. ככל שנערב אותו בתהליך יש סיכוי שילמד יותר ושירצה לשתף פעולה מתוך רצון לעצמאות בנושא.

לקחת לרופא שיניים או שיננית
לעיתים מתאים לקחת את הפעוט או הילד למפגש עם רופא השיניים או השיננית כדי שיסבירו לו איך לצחצח ולמה זה חשוב.

חיזוקים חיובים
חשוב דרך קבע לתת לילד חיזוקים חיובים על כל רצון, נכונות והשתתפות הקשורה לצחצוח השיניים. כל הכבוד שנתת לי היום לצחצח לך שיניים או כל הכבוד איך שטפת את הפה אחרי הצחצוח..חיזוקים אלו מחזקים את מוכנות הילד להמשך התהליך.

הדרגתיות
חשוב להבנות את התהליך ולדרג אותו בצורה מקסימלית. בהתחלה יש לצחצח לילד וללמד את רצף הפעולות. בשלב מתקדם יותר לשאול אותו מה הרצף ולעשות ביחד. בשלב הבא יש להעביר לו אחריות לחלק משלבי הצחצוח עד שיעשה את הכל לבד. יתכן והילד מתנגד לצחצוח כי אינו מה צריך לעשות באופן עצמאי.

ספרים
שילוב של קריאת ספרים בנושא גם עשוי לעזור. הם יכולים להמחיש את חשיבות צחצוח השיניים ולעודד את ההתנסות בו.  מחפשים ספר בנושא צחצוח שיניים – כמו ה ספר מצחצחים

על הספר מצחצחים

הספר מצחצחים של לידיה ויצחק בוטלינסקי (הוצאת הצבי תומר הפקות בע"מ) הוא ספר על ילד בשם ליעד שקם יום אחד עם כאב בפה. מה כואב , שאלה אמא, הברך, המרפק אולי האוזן ? ליעד הסביר לה שהכאב בפה והוא לא מרפה ולכן הם מיד הלכו לרופא (רופאת השיניים). במרפאת השיניים הם פגשו את ד"ר גל שהושיבה אותו על כיסא נדנדה ובדקה את שיניו. היא גילתה את החור בשן וטיפלה בו והעיקר חינכה אותו לצחצח שיניים . היא הסבירה לו שכשאוכלים המון פירורים נצמדים לשיניים ושבפירורים גרים חייידקים שהורסים את השיניים. הדרך היחידה לסלקם פשוטה

" בוקר וערב שיניים נצחצח, כך את החידקים אנחנו ננצח" . ליעד חזר מהרופאה סיפר את סיפורו לילדים והגננת בגן וגם הגננת הסבירה, הדגימה איך מצחצחים וחזרה על המשפט החשוב
"בוקר וערב שיניים נצחצח, כך את החידקים אנחנו ננצח"

הספר מלווה בחרוזים מקסימים וציורים נפלאים של ליעד ושל השיניים והחידקים שקודחים והורסים אותם. הספר ממחיש בצורה נפלאה לילדים למה חשוב לצחצח שיניים.

מומלץ לקרוא את הספר שוב ושוב ובמקביל לעודד את הילד להתנסות בצחצוח, החזרה על הסיפור ומשפט המפתח עובדת ! בדוק !

 

בהצלחה והעיקר לא להתייאש!