טודלרס » לידה » לידה בניתוח קיסרי » על הקשר בין ניתוח קיסרי להשמנה ומחלות אצל התינוק
7.3.2013
הקשר בין ניתוח קיסרי להשמנת ילודים. סקירה שפורסמה בכתב העת המדעי פלוס וואן בדקה חמש עשרה מחקרים שנערכו בבריטניה שבחנו 38000 משתתפים בעשר מדינות שונות. ממצאי הסקירה הראו כי תינוקות שנולדו בלידה קיסרית היו בעלי מדדי שומן גבוהים יותר בהשוואה לתינוקות שנולדו בלידה רגילה. בנוסף לכך מצאו החוקרים כי הסיכוי של הילדים שנולדו בלידה קיסרית לסבול מהשמנה בגיל הבגרות היה גבוהה יותר מהילדים שנולדו בלידה רגילה בכ26 אחוז.
מה לגבי אוטיזם? אומנם לא ניתן להוכיח קשר ישיר בין אוטיזם ללידה קיסרית וכמובן הסיכון לאוטיזם נשען על ריבוי משתנים, ואולם, חוקרים מאירלנד מצאו קשר בין העליה בשכיחות הלידות הקיסריות לבין שיעורי האוטיזם במדינה. סקירת מחקרים מעניינת שפורסמה בכתב העת– journal of child psychology באוקטובר 2014 מצאה כי תינוקות שנולדו בלידה קיסרית היו בעלי סיכון בעשרים ושלוש אחוז למצבי אוטיזם והפרעות קשב בהשוואה לילדים שנולדו בלידה רגילה.
למה לגבי הקשר בין ניתוח קיסרי לבין שכיחות גבוהה יותר של מחלות? יש חוקרים הטוענים כי ניתוח קיסרי יכול לגרום לשינויים גנטיים ולהעיר גנים גורמי מחלות. לפי הנחה זאת מפרט ה– DNA אינו מפרט סטטי של ירושה מהוריו אלא כזה המושפע מהסביבה. לפי הנחת החוקרים גורמים כמו תזונה , חשיפה לרעלים , מתח וטראומות כמו ניתוח קיסרי מותירים סימנים על המטען הגנטי ועלולים להעיר גנים מחוללי מחלות. חקר מרתק שפורסם בכתב העת American journal of obstetrics gynecology בדק שינויים גנטיים בתאי הגזע של חבל טבור של כארבעים ושלושה ילודים שנולדו בלידה רגילה ולידה קיסרית. ממצאי המחקרי היו מרתקים. החוקרים מצאו שינויים בקוד הגנטי של 350 אזורים ב– DNA וכללו שינויים בגנים המשפיעים על חילוף החומרים ועל מערכת החיסון. החוקרים טענו כי כשתינוק נולד בלידה רגילה הוא נחשף למצבי מתח שמכינים אותו לחיים האמיתיים בחוץ. לעומת זאת בלידות קיסריות הילוד אינו חשוף ללחץ שבו נמצא בלידה רגילה, בה עובר בתעלה כדי לצאת. החוקרים טוענים כי יתכן ורמות השונות של הורמון קורטיזון, הקשור בלחץ, אחראיות להבדלים בשינויים במטענים הגנטים של תינוקות שנולדו בלידה רגילה לעומת תינוקות שנולדו בלידה קיסרית.אכן בהקשר להנחה זאת מצאו מחקרים קודמים רמה נמוכה יותר של קורטיזון בקרב תינוקות שנולדו בלידה קיסרית לבין תינוקות שנולדו בלידה וגילית. החוקרים טוענים כי יתכן ולהפרשה שלה קורטיזון במהלך לידה רגילה יש השפעה חיובית על בשלות מערכת החיסון והכנתה לחיים בחוץ.