טודלרס

תת פעילות של בלוטת התריס בהריון

מה הסימנים לתת פעילות של הבלוטה, איך מאבחנים ומטפלים

24.4.2013

לפני הריון ? ערכי בדיקות הדם מציגים תת פעילות של בלוטת התריס בהריון ? מהי תת פעילות, כיצד מאובחנת ומה הטיפול המתאים בהריון.

בדיקות דם לתפקוד בלוטת התריס

tsh test- thyroid stimulating hormone

בדיקת הדם של הורמון מגרה התירואיד היא בדיקה המאתרת היפותרודיזם. הבדיקה בודקת כמה טי 4 מתבקשת הבלוטה לייצר . רמות הורמון מגרה תירואיד גבוהות מרמזות על היפותירודיזם. במצב זה הגוף מבקש לייצר עוד ועוד טי 4 בגלל שרמת הורמון זה בדם נמוכה

tsh- thyroid stimulating hormone

נתחיל ונאמר כי בלוטת התירואיד אינה יודעת לבד כמה הורמון תירואיד לייצר. הבלוטה הפיטיותרית (pituitary gland) במוח היא ש"אומרת" לה כמה לייצר. מדובר במעגל עם משוב חוזר. תאים ספציפים בבלוטה הפיטיותרית קובעים את הרמה הנורמלית של הורמון טי4 לגופך. כשהדם זורם לבלוטה זאת הוא מקבל משוב ומודד את רמות טי 4 בדם ואז יכול לקבוע האם הרמה מספקת, נמוכה או גבוהה מדי.

הבלוטה הפיטיותרית מתקשרת עם בלוטת התירואיד על ידי שליחת הורמונים. במקרה שלנו מדובר בתהליך של שליחת הורמון מגרה התירואיד. כשרמת הטי4 בגוף תקינה, הבלוטת הפיטיותרית שולחת מסר באמצעות הורמון מגרה התירואיד להמשיך לייצר את אותה כמות של טי4. אם רמות הטי4 נמוכות, הבלוטה הפיוטיותרית שולחת הורמון מגרה תירואיד ברמות גבוהות יותר על מנת לעודד "ולעדכן" את בלוטת התירואיד לייצר טי4 ברמה גבוהה יותר. ככל שרמות טי4 נמוכות יותר, יעלו רמות הורמון מגרה התירואיד כדי לעודד את הבלוטה לעבוד קשה יותר ולייצר יותר טי4.

הסימנים של היפותירודיזם:
חוסר אנרגיה זמינה, עייפות וקושי להתעורר בבוקר, תחושת קור, מיעוט בהזעה, שיער יותר שביר, עליה במשקל וקושי לרדת במשקל, חשיבה איטית, קשיי זיכרון, תחושת עצב ודכדוך, רמות כולסטרול גבוהות,

רמות נורמליות ואב נורמליות של הורמון מגרה התירואיד (tsh) –לא בתקופת הריון
בערכים של
mu/l

0.0-04 היפרתירואדיזם או הורמון מגרה תירואיד מדוכא
0.4-2.5 – רמות נורמליות
2.5- 4.0 – בסיכון להפרעה של בלוטת התירואיד אך עדיין בטוח הנורמה. רצוי לעקוב.
4.0-10.00 – היפותרודיזם קל עד בינוני.
10.00- היפותרודיזם

רמות נורמליות של הורמון מגרה התירואיד (tsh) –בתקופת הריון

טרימסטר ראשון – 0.24-2.99
טרימסטר שני – 0.46-2.95
טרימסטר שלישי – 0.43-2.78

ההמלצה לנשים שרוצות להיכנס להריון היא לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. נשים שאינם מאוזנות בתפקודי בלוטת התריס מתקשות להכנס להריון. למעשה יש מומחים הטוענים כי הסיכוי להכנס להריון ברמות הסיכון (2.5-4.0 ומעלה) הוא נמוך משמעותי וכי לנשים עם ערכים אלו יש סיכוי להפלות רבות יותר. הנתון המדאיג הוא שרופאים רבים אינם בודקים ביוזמתם את תפקודי הבלוטה כשהאישה מנסה להיכנס להריון ולכן לעיתים לא מאתרים בעיה עם פתרון פשוט. כך עלול להיוצר מצב שאישה מתקשה להיכנס להריון, מפילה או נמצאת בערכי הורמון תירואיד בהריון המסכנים את בריאותה ובריאות העובר. רמות הורמון תירואיד תקינות דרושות להתפתחות מוח העובר ולכן חיוניות גם לפני ההריון וגם במהלכו.

תת פעילות של בלוטת התריס בהריון – מה הטיפול
הטיפול בהיפותירודיזם הוא נטילת כדורי תירוקסין. הטיפול הכרחי הן לפני ההריון לאיזון תפקודי הבלוטה והן במהלך ההריון לשמור על רמות מתאימות של ההורמון.

אם את מתכננת הריון בקשי מהרופא לשלוח אותך לבדיקות תפקוד בלוטת התריס.

אם תוצאות הבדיקה נמצאות בטווח הסיכון, פנה לרופא אינדוקרינולוג להתייעצות (באמצעות הפניית רופא ופנייה למוקד קופת החולים לקביעת תור להתייעצות).

קראו עוד בנושא:
tsh גבוה לפני הריון

המידע הנ"ל אינו מהווה תחליף להתייעצות עם רופא משפחה ואינדוקרינולוג