טודלרס

הקאות אצל תינוקות

התינוק מקיא ? מה הסיבות ומה מומלץ לעשות

21.7.2013

הורים רבים שרואים את תינוקם מקיא חוששים ונבהלים. מה שרובם אינם יודעים הוא שנורמלי לחלוטין שתינוקם מקיא. בעיקר אם מדובר בשבועות הראשונים לחיים, בשעה שהם מתרגלים לאכילה, וכאשר גופם מתפתח. יש מצבים בהם התינוק פולט כמויות קטנות של חלב ויש מצבים שמקיא. כמות האוכל שהתינוק מקיא גדולה יותר ממספר כפיות קטנות שנוזלות על לחי התינוק. תינוקות רבים נבהלים כשמקיאים ופורצים בבכי.

למה תינוקות מקיאים ?
כל דבר מהרגשת בחילה בנסיעה ברכב ועד לבעיות בעיכול יכולה לגרום לתינוקכם להקיא, אפילו בכי ממושך או שיעול יכול לעורר את רפלקס ההקאה. לכן תינוק יכול להקיא פעמים רבות במשך שנות חייו הראשונות. התקף ההקאה יקטן באופן כללי אחרי שש עד עשרים וארבע שעות מאז שהחל, בלי כל טיפול מיוחד חוץ משינוי בהרגלי האכילה. כל עוד תינוקכם נראה בריא ומוסיף למשקלו, אין סיבה מיוחדת לדאגה.

מתי עליכם לדאוג?
במשך חודשי חייו הראשונים, הקאות יכולות להיגרם מבעיות באכילה, כמו למשל קיבה מלאה יותר מדי. אם התינוק בן מספר חודשים, התקפה פתאומית של הקאות היא ככל הנראה תוצאה של וירוס בקיבה, או דלקת מעיים שמלווה לעיתים קרובות בשלשולים.
תינוקכם עלול להקיא כאשר הוא סובל מ-:
חום
דלקת בדרכי השתן
דלקת באוזן
כאשר תינוקכם גדול יותר, הקאות עלולות להיות סימפטומים של מחלות רציניות יותר. יש לקרוא לרופא אם אתם מבחינים בסימנים מדאיגים בתינוקכם כמו:
סימנים של התייבשות , כולל פה יבש, חוסר בדמעות, אגן שקוע, וכמות חיתולים רטובה פחותה מהרגיל ( פחות מ-6 חיתולים ליום )
חום, עם טמפרטורה של 38 מעלות או יותר, במידה והתינוק בן פחות מ-3 חודשים, או טמפרטורה של 39 מעלות או יותר, אם הוא בגיל 3 חודשים או יותר.
סירוב לינוק או לשתות את פורמולת המזון
הקאות במשך יותר מ-12 שעות, או הקאות בכוח רב
קוצר נשימה
בטן נפוחה
דם או חומר ירוק בקיא
הקאות חזקות חוזרות ונשנות של התינוק במשך חצי שעה אחרי ההאכלה.

דם או חומר ירקרק בהקאה
בדרך כלל זה לא משהו שצריך לדאוג לגביו. זה עלול לקרות כאשר הכוח של העלאת הגירה גורם לדמעות קטנות ברקמות כלי הדם של צינור המזון.הקאה של תינוקכם עלולה גם להיות מלווה בצבע אדום אם תינוקכם בלע את הדם מפצע שיש לו בפה, או שסבל הדימום באף בשש השעות האחרונות.יחד עם זאת, יש לקרוא לרופא אם הדם שמקיא ממשיך או שכמותו מתגברת. הרופא בודאי ירצה לקחת דגימה מהקיא אם הוא מכיל דם או חומר ירקרק. למרות שזאת יכולה להיות משימה לא נעימה, נסו לשמור כמה דגימות של הקיא. חומר ירוק בקיא עלול להעיד שהמעיים חסומים, מצב שדורש תשומת לב מיידית

הקאות חזקות חוזרות ונשנות במשך חצי שעה אחרי האוכל
מצב זה עלול להיות קשור עם מצב שנקרא pyloric stenosisשהוא מצב נדיר שמתחיל כנראה כאשר תינוקכם הוא בן מספר שבועות, אבל עלול להופיע גם בכל זמן שהוא לפני הגיעו של התינוק לגיל 4 חודשים. התינוק מקיא כאשר שריר ששולט על השסתום המוביל מהקיבה למעיים מתרחב כל כך עד שהוא לא פותח היטב את הפתח שמעביר את המזון הלאה למעיים. הבעיה היא פשוטה לפתרון בעזרת ניתוח קטן, אבל מצריכה השגחה רפואית.

טיפול במצבי בהקאות?
כל ילד יסבול מהקאות במוקדם או מאוחר, ובדרך כלל מצב זה אינו מקור לדאגה. כמו כל שלב בהורות, גם זה משהו שתלמדו להתרגל אליו. כמה צעדים לעזור לילד להרגיש טוב יותר כשמקיא:

דאגו לשתייה מרובה

כאשר תינוקכם מקיא, הוא מאבד כמויות יקרות של נוזלים, חשוב להחליף את כמויות הנוזלים שאיבד כדי למנוע התייבשות. על מנת לעשות זאת, תנו לו לגימות של נוזל תמיסתי הנקרא ors כגון דיורלט, מספר פעמים בשעה, ביחד עם ההנקה או ההאכלה בפורמולת מזון, וכן מים. אל תתנו לתינוקכם מיצי פירות טו משקאות תוססים

עזרו לו לחזור לשגרה

אם תינוקכם לא הקיא במשך 12 עד 24 שעות, אפשר לחזור לשגרה הרגילה של האכילה, תוך כדי הוספת כמויות גדולות של נוזלים. התחילו באוכל שקל לעיכול כמו דגנים או יוגורט. אפשר גם לנסות לתת לו נוזלים נקיים קפואים כמו קוביות קרח, זאת בתנאי שתינוקכם הוא מעל גיל 12 חודשים.

עזרו לו לנוח

שינה יכולה גם לעזור בייצוב התינוק. לעיתים קרובות הקיבה מתרוקנת למעיים במשך השינה, ומקטינה את הצורך בהקאה.

אל תתנו לתינוקכם תרופות נגד בחילות, אלא אם כן הרופא נתן לכם מרשם שכזה.

אם תינוקכם נמצא במעון יום או בפעוטון, השאירו אותו בבית למעקב לפחות 48 שעות אחרי שההקאות פסקו.