טודלרס » לפני הריון » ביוץ ופוריות » פוריות האישה והגבר » הסבר מלא על מחזור האישה ושלב הביוץ בגרסה האומנותית
על מחזור החודשי של האישה ושלב הביוץ – הגירסה האומנותית
"הבה נקבע לעצמנו את נקודת ההתחלה ביום הראשון של מחזור חודשי . היום הראשון למחזור הוא יום שקט לשחלות. הם אינן משחררות ביציות והן מפיקות מעט מאוד הורמוני מין, אם בכלל. השקט במעמקים, משמעו סערה למעלה, במחולל הפעימות של ההיפותלמוס. מכיוון שכמעט אין סימנים לתפוקת הורמונים בשחלות , מואץ קצב הפעימות.ההיפותלמוס משגר את שגרירו הורמון המוח gnrh
הממריץ את בלוטת יותרת המוח הנמצאת ממש מתחתיו.בלוטת יותרת המוח פולטת את צרור ההורמונים שלה , וכעת אנו פונים אל הגבירות הצעירות האפורות , תרמילי הזרעים. בלוטת יתרת המוח מעירה אותם. התרמילים הם אוסף של זקיקים קטנים, שכל אחד מהם מכיל ביצית לא בשלה. מדי חודש מקדם המוח בברכה כעשרים זקיקים על תכולתם.הם מתחילים להתרחב ולהבשיל. הזקיקים דומים לכוכבניות במבחן בד שראשיהן מלאות חלומות. לבסוף ביום העשירי בקירוב , מתגבשת החלטה. אחד מן הזקיקים המועמדים נבחר למילוי התפקיד. רק הביצית שבקרבו תתקדם לקראת השחלה מלאה , עד לביוץ. (לפעמים מבשילה יותר מביצית אחת ואז יש לנו תאומים או שלישיות). איש אינו יודע כיצד נעשת הבחירה. יתכן שהזקיק הנבחר הוא זה שגדל במהירות הרבה ביותר מלכתחילה ואולי הוא משגר אותות בשלב מוקדם בדבר התפתחות הגנטית של הביצית בתוכו, ומשום כך הוא נבחר לטיפוח. יהיה אשר יהיה תהליך המיון, הזקיקים האחרים מכירים בתבוסתם, וביום העשירי הם חדלים לתפוח ומתחילים לקמול כשהם נוטלים את ביציותיהם עמם. הזקיק הנבחר מוסיף ומתפתח. הביצית שבתוכו מבשילה והכרומוזונים שלה ממוינים בתהליך הנקרא מיוזה (חלוקת הפחתה). בשלבים הסופים הזקיק תפוח כל כך שקוטרו כ-2.5 ס"מ וגובוהו 1.2 ס"מ.
תפיחתן של כוורות השחלות היא תופעה אקס היביציונית. היא מושכת תשומת לב. חצוצרות הרחם, אותם מפרצונים ורודים מרהיבים, ממשיכים את הדרמה בקצותיהם הדומים למברשות עדינות. שעה שהזקיקים מתפתחים , החצוצרות מלטפות את פני השטח של השחלות בתנועות נמרצות, מחפשות סימנים – מעטפת יקרה, אמרי נא, איזה זקיק ייבחר ? החצוצרות גמישות להפליא. הן דומות לזרועות של תמנון, או צינורות של שואבי אבק. אף על פי שכל חצוצרה מטפלת בדרך כלל בשחלה הסמוכה לה,היא יכולה בעת הצורך להושיט את זרועה על פני חלל אגן הירכיים ולגעת בשחלה שמנגד. זה קורה למשל שאישה היא בעלת אנדומטריוזיס, ושאחת משתי השחלות שלה חסומהעל ידי סבך של קרעי רקמה מן הרחם. והיא אינה יכולה לדגום את תרמילי הזרעים שלה. החצוצרה שמנגד נוטלת על עצמה את משימת הניטור והבדיקה של פני השטח של שתי השחלות. כשהביצית הנבחרת מוכנהבאחת משתי השחלות. החצורה הניידת היחידה היא זאת שתקלוט אותה.
הסימן הסופי לביוץ, לשחרור הביצית, גם הוא בא מהמוח, ביום השנים עשרה או הארבעה עשרה בקרירוב, עם פרוץ הורמון ביוץ(הלוטאיניזציה- lh). מבלוטת יתרת המוח. הפרץ ההורמונלי משכנע את הזקיק להיבקע. לפעמים פורצת כמות קטנה של דם עם ההיבקעות והביוץ עלול להתחולל עם התכווצות מכאיבה מעט. הביצית מפליגה לדרכה אל הפימבריה, האצבעות – הציציות הממתינות של חצוצרת הרחם. הפימבריה מכוסה זיזים דמויי שיער המתנועעים בקצב אחיד ויוצרים זרם השואב את הביצית לחצוצרה, פתח הפוריות.
הזקיק שנתבקע מוסיף לחיות בסל האפור. זה אינו פצע או בקיע כלשהו. מבחינה מסוימת זה אמא חדשה בתוך אמא קודמת. היא ילדה ביצית ועכשיו רוצה להזין את הביצית.הזקיק מתמסר לייצור ההורמונים. התאים המרפדים את חלל הזקיק מתמלאים כולסטרול, אחר כך נעשים רכים וצהובים כמו חמאה או רפרפת ביצים . הם יוצרים את הגופיץ הצהוב (corpus luteum) . הגופיץ הצהוב מפריש פרוגסטרון בשפע וגם אסטרוגן בכמות בינונית וההורמונים זורמים למחזור הדם , גורמים לרירית הרחם לצמוח ומעוררים את השדים שנעשים תפוחים ורגישים. הדופן המתעבה של הרחם יכול לתמוך ביוצאת חלציו של הזקיק, הביצית . אם הביצית מופרת ומיועדת לשרוד ובלוטות החלב יזינו את הביצית המופרת מרגע שתגדל ותעבור לצד השני של המתרס.
אם נוצר הריון, מוסיף הגופיץ הצהוב לחיות עד לסוף תקופת ההריון. אם לא נוצר הריון , הגופיץ הצהוב נסוג עשרה ימים. הזקיק שמשך אליו בעבר תנועות מישוש ויניקה של חצוצרת הרחם, מושך עכשיו את תשומת הלב של המקרופגים, תאי מערכת החיסון המסלקים את המתים והגוססים בגוף. רקמות סיביות נוצרות על פני החור, הגופיף הצהוב נעשה גופיץ לבן , עוד צלקת על פני ניסיון שנכשל."
המחזור – מתוך הספר – האישה – גאוגרפיה נשית
הספר מומלץ בחום לכל מי שגר בגוף אישה או חי עם אישה
מאת נטלי אנג'ייר