טודלרס » לידה » ביטוח דם טבורי » הליך תרומת דם טבורי לבנק ציבורי
24.6.2013
בין אם המשפחה בוחרת לתרום את הדם או לשמור אותו עבור המשפחה, תהליך איסוף דם טבורי ציבורי הוא אותו תהליך ואינו כרוך בסיכון כלשהו לאם או לתינוק. רק לאחר לידת התינוק וניתוקו מחבל הטבור ובדרך כלל לפני לידת השלייה מתחיל תהליך איסוף הדם הטבורי.
לצורך איסוף דם טבורי מנותק התינוק מחבל הטבור בערך כ-15 שניות מן הלידה. הדם נאסף ע"י הצוות הרפואי שעוסק בלידה, ואחר כך מועבר לנציגי בנק הדם הטבורי. איסוף דם טבורי ע"י הצוות הרפואי נמצא בעדיפות נמוכה, כלומר אם קיים סיכון ליולדת או לתינוק לא יבוצע איסוף של הדם הטבורי.
הדם נאסף בשיטת הגרביטציה, שבה נאספים בממוצע כ-85 סמ"ק של דם. כמות קטנה זו מאפשרת בדרך כלל השתלה למושתל שמשקלו הממוצע הוא כ-35 ק"ג. לידת השלייה במהלך האיסוף לא משפיעה על איסוף הדם שמועבר למעבדת בנק הדם הטבורי לשם המשך הטיפול. הדם צריך להגיע למעבדה בדרך כלל תוך 24 עד מקסימום 32 שעות מבלי שצריך לקררו. עיכוב בהגעה יכול לגרום למוות כמות גדולה של תאי גזע בדם הטבורי, ועלול לגרום לכך שהדם לא יוכל לשמש להשתלות.
במעבדה בודקים את הדם לשלילת הימצאות מחלות כמו איידס, עגבת, הפטיטיס, ופטריות. מנת הדם תעבור גם בדיקת סווג רקמות כדי שניתן יהיה לבדוק את התאמתה בעתיד למושתלים פוטנציאליים ברחבי העולם.
לאחר שלילת זיהום הדם הוא עובר תהליכי הכנה להקפאה, ע"י כך שמפרידים ממנו את תאי הגזע וכדוריות הדם הלבנות באמצעות צנטריפוגה. שתי שקיות נוספות של רכיבי דם נשמרות לצורך בקרה, וההקפאה נעשית כך שתימנע היווצרות גבישי מים בדם.
בתחילה מביאים באיטיות ובהדרגה במקפיא מיוחד בצורה מבוקרת את מנת הדם לטמפרטורה של מינוס 80 מעלות צלזיוס, ורק אח"כ מעבירים אותה להקפאה בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס באמצעות קירור בחנקן נוזלי. ההקפאה מתבצעת במערכת סגורה שלא מושפעת מהפסקות חשמל, ומיכל ההקפאה מחובר למערכת התרעות ממוחשבת במשך כל שעות היום.
טמפרטורת ההקפאה של מינוס 196 מעלות צלזיוס היא טמפרטורה נמוכה מאד שבה התאים נמצאים בהרדמה, ולכן לאחר הפשרת המנה חוזרים מרבית התאים (למעלה מ-95% ) לחיות מלאה. חברות דם טבורי מתחייבות לשימור של 20 שנה.