12.3.2013
זירוז לידה יכול לעשות על ידי פקיעה מלאכותית של מי השפיר (במידה והשק לא נפקע) ובאמצעות מתן זריקת זירוז. זריקת הזירוז הכוללת את הורמון האוקסיטוצין מכווצת את הרחם ומעודדת בצורה זאת את התפתחות הצירים (החיונים למחיקת צוואר הרחם ופתיחת הרחם). בדרך כלל הזירוז כאינפוזיה לוריד ובצורה הדרגתית. יולדת המקבלת זירוז באינפוזיה תקבל תחילה את החומר במינון נמוך ולאט לאט יעלו את המינון. זמן החשיפה לאוקסיטוצין והעליה במינון תוביל להתחזקות בתדירות ועוצמת הצירים, כפי שיופיע במוניטור.
מהן הסיבות הרפואיות לזירוז:
סיבות רפואיות לזירוז לידה
יתר לחץ דם, מחלות לב, דימומים וסכרת הריון מהווים סיבות מספקות לבצע זירוז לידה היות והם מסכנות את האם והעובר. סיבות נוספות הם מצוקה עוברית. במדיה והתינוק אינו מקבל מספיק חמצן, קטן מדי לגילו יבצעו זירוז לידה.חשוב להיות במעקב של לחץ דם לאורך כל תקופת ההריון גם אם לא סבלת מיתר או חוסר לחץ דם לפני ההריון. בקשי מרופא המטפל לארוך בדיקת לחץ דם כל מפגש, כפי שמבצע בדיקת משקל ואולטרסאונד. רק בדרך זאת תוכלי לאתר ולפקח על סיכוני לחץ דם בהריון.
זירוז לידה מסיבות של נוחות
ישנם הורים המעוניינים לקבל זריקת זירוז משיקולי נוחות של רופא או אחות מיילדת ובעיקר אם הלידה מתבצעת בבית. במצב זה המיילדת אינה צריכה להמתין להתפתחות צירים. לצד סיבות אלו ישנם הורים המעוניינים ללדת את ילדם בתאריך מסויים ואז יבקשו זירוז כדי ללדת בתאריך זה. כמובן שסיבה זאת אינה מומלצת ומהווה סיכון בתהליך הטבעי של הגוף.
זירוז לידה לאחר ירידת מים וללא התפתחות לידה פעילה
לנשים שהיתה ירידת מים (שק מי השפיר נקרע) ולא פיתחו צירים תוך זמן של 12-48 שעות מומלץ לתת זריקת זירוז. זריקה זאת תיצור צירים ברחם ותאשפר לקדם את הלידה הפעילה בזמן קצר יותר תוך הפחתת סיכון להתפתחות זיהומים בנרתיק הפתוח (זיהומים שעלולים לעלות לרחם) וזיהומי קרומי השפיר שעלולים לסכן את האם והעובר.
זירוז לידה במצבי הריון עודף.
כאשר אישה עוברת את שבוע 42 להריון ללא סימנים להתחלת לידה ממליצים הרופאים לבצע זירוז לידה. אם מדובר בתינוק גדול ההמלצה משמעותית ודחופה הרבה יותר כדי להמנע מניתוח קיסרי או פציעות של התינוק בעקבות גודלו (שבר בעצם הבריח או פגיעה בעצבים המצויים ביד או באזור הכתף).
מה הסיכונים בזירוז לידה
באופן כללי נחשבת זריקת הזירוז כבטוחה לשימוש, אך כמו תמיד ההתערבות הכימית בתהליכים טבעים עלולה לגרום לסכנות אצל אחוז מסויים של היולדות והעוברים ובדרך כלל לא ניתן לצפות את השפעה זאת מראש.
הסיכונים הידועים בספרות הקשורים לזריקת זירוז :
מצוקה עוברית
קצב לב נמוך או לא סדיר של העובר – מה שיאלץ הפסקות יזומות של אינפוזיית האוקסיטוצין ובחינת ההשפעה על שיפור קצב לב העובר.
פרע כתפיים
שינוי תנוחת העובר שתקשה על תהליך הלידה
המידע הנ"ל אינו תחליף להתייעצות מקצועית. צוות הרופאים והמילדות הוא שיקבע אם לייעץ ליולדת על זירוז לידה. ליולדת יש את הזכות המלאה לקבל את ההמלצה או לסרב לה.