13.4.2013
בזמן פקיעת מי השפיר מבחינים בצבעם של המים. צבע מי השפיר צריך להיות שקוף וצלול.
מה זה מקוניום ?
מקוניום הוא שמה של הצואה הראשונה של הילוד המכילה מים, מלחי מרה, תאי רירית מעי ורכיבים נוספים. לרוב צואת הילוד יוצאת כיומים אחרי הלידה אך יכולה לצאת לפני.
מה זה מים מקוניאליים
מים מקוניאליים הוא מצב שצבע מי השפיר עכור בצבע חום – ירקרק עקב הפרשה של צואת הילוד למי השפיר לפני הלידה. מתי קורה מצב זה ? מי השפיר משנים את מאפיינם כאשר העובר מרוקן את מעיו בפעם הראשונה עוד ברחם. הימצאותם של מים בצבע שאינו שקוף וצלול מחייב בדיקה, יכול להעיד על מצוקה עוברית ומחייב ניטור במהלך לידה. יציאה מוקדמת של העובר בתוך הרחם עלולה להיגרם עקב חוסר חמצן המוביל להרפיה של שרירי השוער בפי הטבעת. המצאות של מים מקוניאלים מתרחשת ב10-15 אחוז מהלידות.
בליעת מים מקוניאליים
במידה והתינוק נולד בתוך מים מקוניאליים יש צורך מיידי לשאוב את פיו, אפו וגרונו כדי למנוע שאיפה של הצואה לריאות (למנוע בעיות נשימה). מתוך מקרי המצאותם של מים מקוניאלים, רק ב2-6 אחוז מהמקרים תתרחש תסמונת שאיפת מקוניום. תסמונת שאיפת מקוניום הינו מצב רפואי בו הילוד שאף מי שפיר המכילים מקוניום (צואה) למערכת הנשימה וקיים חשש לסכנת חסימת דרכי אויר ומצב של מצוקה נשימתית.
הסימנים הקלינים לשאיפת מים מקוניאלים ומצוקה נשימתית הם נשימה מהירה, כחלון סביב אזור הפה ובריריות עקב מחסור בחמצן ובית חזה חביתי עקב כליאת אויר בריאות. גורמי הסיכון לתסמונת שאיפת מקוניום הם: עישון סגריות וסמים, מיעוט מי שפיר, אי ספיקה שלייתית, הריון מעל שבוע 40, לחץ דם גבוה ורעלת הריון.
קראי עוד בנושא:
אפס הפרדה אחרי לידה
ציון אפגר לתינוק אחרי לידה