טודלרס

להבטיח ולא לקיים - לא חינוכי

הבטחות לילדים - אל תתני לילד לסחוט ממך הבטחות אבל אם הבטחת תקיימי

17.8.2013

הבטחות לילדים הוא מצב שקורה כל יום. אני מבטיח שבפעם הבאה שנלך לקניון אקנה לך גלידה, נשמע מוכר ? להבטיח ולא לקיים  זה מצב שקורה לכל הורה מתוקף המציאות המורכבת והעמוסה של החיים. לא תמיד אנחנו יכולים לתת לילד מה שהוא רוצה עכשיו או בכלל ואז נוצרת ההבטחה. "מחר נלך למשחקיה, היום אין זמן", ביום הולדת תקבל כבאית משחק, בפעם הבאה שנהיה כאן נכנס לחנות הלגו "….

הבטחות לילדים עם כל הקושי בדבר זה נושא שצריך לחשוב עליו יותר לעומק עם עצמנו. ככה נבין יותר מתי נכון עבורנו להגיד מבטיח ומתי לענות אחרת . אי אפשר כל הזמן להבטיח לילד משהו, מותר גם לומר לא עכשיו או לספק אלטרנטיבה אחרת (אתה רוצה את הגלידה בחנות אבל בבית יש גלידה או מתוק ושם תקבל אחרי ארוחת הערב ).
קשה מאוד לשמר התנהגות אמינה כשאומרים לילד שוב ושוב שאין זמן, כסף, חשק, כוח ושהפעוט הקטן אינו עומד גם הוא בהבטחותיו דרך קבע. הוא לא תמיד יאכל את הירקות בארוחה כמו שהבטיח, או שישכב לישון אחרי שני ספרים או שיקבל רק חטיף אחד אחרי הארוחה ויסתפק בזאת. הסיבה שילדים מתקשים לקיים הבטחות היא בגלל קושי לווסת את הרצונות והדחפים שלהם. לילדים יש הבנה חלקית לגבי המושג "הבטחה". אם אתם הופכים את המושג הזה לגמיש ומשתנה, כך שפעם אחת אתם מקיימים את ההבטחה ופעם אחת אתם לא, אתם בעצם מקשים על הילד שלכם לפתח אמון בכם. הדרך היחידה שהילד יבין את משמעות הביטוי "אני נותן לך את המילה שלי שאני … יעשה, יקנה, יבוא, זה אם הם מבינים את היושרה האמיתית שעומדת מאחורי ההבטחה וידיעת הקיום.

אל תגידו אף פעם "אני מבטיח" שאתם מנסים להיחלץ ממצב לא נעים. עדיף להשתמש בביטויים כמו "נראה, "נדבר על זה בבית", "אני יחשוב על זה". אם תחלקו הבטחות שווא, תתפסו מתישהו ותגרמו לחשדנות ובלבול מצד הילד. ובכל זאת, מתישהו תבטיחו לילד הבטחה שתרצו לקיים אך מסיבה כלשהיא לא תצליחו לקיימה. לדוגמא, הילד או אתם תהיו חולים ולא תוכלו ללכת איתם להצגה או לסרט שתכננתם. כמובן שהבכי והלחץ יגיעו. "אבא, אבל הבטחת". עצוב או מעצבן ככל שיהיה, הילד יקבל תובנה חשובה בחיים. אתם, ההורים, אינכם כל יכולים ולפעמים גם כשמבטיחים משהו, יש נסיבות שלא מאפשרות לקיימם. זאת המציאות בכל גיל ובנסיבות רבות בחיים.

ומילה לסיום, גם אם אתם מקיימים הבטחות ולא מבטיחים משהו שלא תוכלו לקיים, תהיו בטוחים שבשלב כלשהוא תואשמו בהפרת הבטחה על ידי ילדיכם. ככה זה טבעם של ילדים סופר מוסריים או סופר מניפולטיביים. הם ינסו הרבה דברים כדי להוציא ממכם מה שהם רוצים. מה אפשר לעשות ? להעמיד את הילד במקומו כדי שידע שעם אבא ואמא לא מתעסקים. את חוכמת הרחוב ואמינות הצהובון הזול שישמור לחוג הדרמה , למשחק עם אחיו וחבריו או לאחד באפריל.

קראי עוד בנושא
המלצות הדרכות הורים – להגיד יותר כן ופחות לא